Met deze webviewer kunt u de data van de NETATMO regenmeters in een gebied opvragen: link naar de webviewer: https://RainMaps.nl.
Voor het opvragen van de NETATMO data heeft u een account nodig. De webtool verzamelt de data via dit account. Dit account kunt u eventueel aanmaken via de volgende webpagina:
Met een account komt u bij het opstarten van RainMaps.nl op de inlog pagina: https://auth.netatmo.com/nl-nl/access/login
Bij het openen van RainMaps.nl logt u in op uw NETATMO omgeving. Daarna geeft u toestemming om uw account te gebruiken voor het ophalen van de data van de NETATMO server door op de knop [Yes, I accept] te klikken.
Vervolgens opent zich het startscherm van RainMaps.nl. Door uw locatie kenbaar te maken aan RainMaps zoomt de software automatisch in op de kaart van uw omgeving.
De volgende stap is het invoeren van de begindatum en duur van de neerslagperiode (in dagen). Dat is voor de meeste situaties voldoende.
De meest gebruikelijke tijdstap is 5 minuten en dan kunt u maximaal 3 dagen aan data (tegelijk) ophalen. Met grotere tijdstappen kunt u naar rato ook langere perioden ophalen. Het maximale aantal stations in een weergave is standaard begrensd op 20. De reden hiervan is dat de hoeveelheid data die u per uur kan ophalen vanaf de NETATMO server ook begrensd is.
Zoekvenster RainMaps.nl
– Met de knop zoeken start u de procedure om de data van de NETATMO stations in het gemarkeerde gebied op te halen en te verwerken. Het gaat hier om de NETATMO stations die zijn uitgerust met een regenmeter.
– Met de knop instellingen * kunt u de tijdstap en het maximum aantal stations in een zoekopdracht veranderen.
– De knop opslaan genereert 2 bestanden: 1) een .png afbeelding van de tabel met de kaart met als naam de datum van de gekozen gebeurtenis. 2) CSV bestand met alle data dat voor verdere bewerking geïmporteerd kan worden in Excel of in GIS. Deze bestanden zijn op datum in de naam eenvoudig vindbaar in een op te bouwen archief.
– Met de knop mailen kunt u de ontwikkelaar een berichtsturen met vragen en opmerkingen over de software.
12 september 2023
Als voorbeeld zoeken we de kenmerken van de gebeurtenis op 12 september 2023 op. Deze gebeurtenis leidde in Maastricht tot grote wateroverlast.
De gebeurtenissen zijn initieel gesorteerd naar de neerslagsom (Som) over de totale periode. RainMaps analyseert die data meer in detail naar de maximale som voor een serie van tijdvakken: 15, 30, 60, 120 min, 3, 12, 24 en 48 uur.
Voor de analyse van extreme neerslag in bebouwd (stedelijk) gebied zijn vooral de maximum neerslaghoeveelheden in korte duur van belang. Vooral de maximum neerslaghoeveelheid in 30 minuten is een goede indicator voor het optreden van wateroverlast. In onderstaand voorbeeld lopen de 30 minuten hoeveelheden op tot boven de 40 mm, in een groot aantal stations is meer van 30 mm in 30 minuten geregistreerd.
Bij de gebeurtenis van 12 september is de weergave van tabel en kaart gericht op de maximale neerslaghoeveelheden in tijdvakken van 30 minuten. Dit tijdvak kan worden gekozen via de knoppenbalk onder de kaart. De schaal van de legenda is afgestemd op dat tijdvak. Bij maximum neerslaghoeveelheid in 30 minuten is het maximum van de schaal op 30 mm ingesteld. Bij 60 minuten is dat 60 mm en > 60 minuten Bij de keuze van dat tijdvak wordt ook de tabel gesorteerd op de overeenkomstige kolom van 30 minuten.
Detailverloop neerslag
Uit een vluchtige analyse van de data van 12 september 2023 blijkt dat de verschillen in registratie tussen de verschillende stations behoorlijk groot zijn. Het gaat hier om een relatief korte gebeurtenis waarbij lokale verschillen in neerslag niet ongewoon zijn.
Door op een station te klikken kunt u een grafiek met het verloop van de neerslag per (gekozen) tijdstap zichtbaar maken. Dit geeft ook aan dat het om een relatief korte bui ging. Uit een vergelijking van de grafieken van de verschillende stations blijkt ook dat de vorm van het verloop van de neerslag vergelijkbaar is, zonder vreemde uitbijters. Dit geeft een zeker vertrouwen in de betrouwbaarheid van de registraties.
Bijzonderheden
De gegevens in de kolommen Stad en Straat zijn door NETATMO bepaald. Dat kan afwijken van de officiële benamingen. Soms blijft een straatnaam leeg zoals in ons voorbeeld. Ook is het mogelijk dat er NETATMO stations in de tabel staan zonder neerslagdata. Dit zijn stations die op dat moment niet of nog niet in werking waren omdat de accu leeg was of de wifi verbinding gestoord. Het kunnen ook nieuwe stations zijn die op dat moment nog niet aanwezig waren.