Extreme neerslag 20240801

Op 1 augustus is vooral het Zuiden van Limburg getroffen door zware buien, vooral in Maastricht en in mindere mate in Meerssen, Margraten en Gulpen.

Neerslagkaart Nederland voor 1 augustus 2024.

NETATMO regenmetingen

Registraties NETATMO regenmeters, 1 augustus 2024, Maas Mergelland gebied (nieuwe weergave).

De registraties van de NETATMO regenmeters laten opnieuw forse korte duur waarden zien tot bijna 30 mm in 30-minuten, vooral in Maastricht en Meerssen. De 60 minuten waarden lagen in een groot deel van het gebied ruim boven de 20 mm en dat is meer dan waarop de meeste rioolstelsels zijn gedimensioneerd.

REcor Radardata
De data REcor (Early REanalysis) is enkele dagen na de bui de best beschikbare radardata van het KNMI. De volgende afbeeldingen tonen de meest extreme 30, 60 minuten en 24 uur waarden van 1 augustus 2024. Ook bij deze gebeurtenis zijn er grote verschillen met de registraties van de NETATMO regenmeters.

30-minuten waarde REcor radardata
60-minuten waarde REcor radardata, 5:50 UTC
60-minuten waarde REcor radardata, 12:55 UTC
24-uur waarde REcor radardata

– De grootste 30-minuten radarwaarden komen nauwelijks boven de 10 mm terwijl de grootste regenmeter-registraties ruim daarboven liggen tot meer dan 30 mm.
– De grootste 60-minuten radarwaarden komen nauwelijks boven de 15 mm terwijl de grootste regenmeter-registraties ruim daarboven liggen tot bijna 40 mm.
– De grootste 24-uur radarwaarden liggen tussen de 30 en 40 mm, de grootste regenmeter-registraties liggen ruim boven de 40 mm.

RadarTools, vergelijking radar-regenmeter
Met RadarTools is het eenvoudig om de vergelijking van radardata en regenmeters te vergelijken. In de volgende afbeelding zijn de 24-uur hoeveelheden voor regenMETING en RADAR vergeleken.

RadarTools vergelijking regenMETING en RADAR

De verschillen zijn bizar groot. Met dit soort afwijkende radardata is een goede analyse van het verloop van de bui helaas niet mogelijk. We richten de aandacht daarom vooral op de regenmetingen en op een mogelijke meerwaarde van de uitbreiding van het aantal grondstations.